miercuri, 29 februarie 2012

Rolul vitaminelor in viata de zi cu zi

Rolul vitaminelor in viata de zi cu zi!!!

 
      Vitaminele sunt substante chimice complexe care indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului omenesc si care, cu cateva exceptii, nu pot fi sintetizate de catre acesta. Acestea se gasesc in majoritatea alimentelor de provenienta naturala si sunt absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru. Acestea pot fi obtinute din ratia zilnica alimentara sau din ratiile suplimentare de nutrienti. Aceste suplimente, care se pot prezenta sub diverse forme - pilule, tablete, etc, sunt de obicei extrase din surse naturale. Vitaminele nu pot fi inlocuitori ai hranei zilnice si nu trebuiesc confundate cu medicamentele clasice. Acestea ajuta la buna functionare a mecanismelor organismului, in stransa legatura cu alte elemte nutritive precum minerale, grasimi, carbohidrati, apa.
      Vitamina A este necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii.
      Lipsa de vitamina A produce: tulburari de vedere, uscaciunea pielii. atrofie ovariana si testiculara, anemie, alterarea smaltului dentar.
      Efectele utilizarii vitaminei A: intareste mecanismele de aparare ale organismului, dezintoxica. In asociere cu vitamina E protejeaza organismul impotriva cancerului, amelioreaza vederea nocturna, intretine pielea si mucoasele. cicatrizeaza.
      Vitamina A se gaseste in: ficat, untura de peste, oua; legume precum morcovul, cartofii dulci, dovleac; alte legume precum spanacul; fructe precum mango, papaya, curmale; rosii, fasole verde.
      Riscurile utilizarii: doze masive, administrate perioade prea indelungate, pot deveni toxice
      Vitamina B1 este vitala petru functionarea normala a celulelor si a nervilor.
      Semnele de boala datorate lipsei de vitamina B1: stari depressive. teama. iritabilitate. furnicaturi in extremitati. amorteli.
      Efectele utilizarii vitaminei B1: este indispensabila schimburilor dintre celulele creierului. Activeaza memoria. E vitamina de baza a intelectualilor.
     Vitamina B1 se gaseste in: stridii, drojdie de bere, carne, fasole uscata, portocale, germeni de grau, paine si cereale, unt de arahide, ficat, oua.
      Cauzele care duc la scaderea vitaminei B1: varsaturile. fermentatia intestinala. febra prelungita. alcoolismul. efort fizic indelungat.
      Vitamina B2 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi. Este de asemenea importanta pentru o dezvoltare normala a organismului, producerea unor hormoni si buna functionare a celulelor rosii.
      Semnele de boala datorate lipsei de vitamina B2: uscarea gurii, a limbii si a buzelor, senzatia de caldura in jurul ochilor, pierderea vederii, sensibilitate la lumina. O lipsa acuta a vitaminei B2 este semnalata de inflamarea ochilor, a limbii si a pielii si chiar de depresii.
      Efectele utilizarii: amelioreaza vederea nocturna. Participa la constructia celulara. Protejeaza vederea.
      Vitamina B2 se gaseste in: produsele lactate, carne, peste, cerelale de porumb si vegetale precum broccoli si asparagus, drojdie, afine , oua.
      Vitamina B3 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrate, proteine si grasimi, pentru sinteza grasimilor si pentru formarea celulelor rosii.
      Semne ale lipsei de vitamina B3: slabire, lipsa poftei de manacare, inflamarea pielii si letargie. O lipsa acuta a vitaminei B3 este semnalata de pelagra, boala care ataca pielea, umflarea limbii si vatamarea sistemului nervos.
      Efectele vitaminei B3: stimuleaza refacerea celulara a pielii capului si a radacinii parului.
        Vitamina B3 se gaseste in: cereale, cartofi, varza, rosii, ficat, galbenus de ou, peste, nuci, carne de pasare.
      Vitamina B6 ajuta organismul sa se foloseasca de carbohidati si proteine. Joaca un rol cheie in prelucrarea aminoacizilor, in asezarea proteinelor.
     Semne ale lipsei de vitamina B6: Depresie, senzatie de voma, scaderea imunitatii, inflamarea pielii si a venelor, anemie, letargie.
      Efectele vitaminei B6: este fundamentala pentru buna functionare a creierului,
      Vitamina B6 se gaseste in: banane, morcovi, usturoi, varza creata, spanac, ficat, creier, maduva, peste,nuci, alone, rinichi, oua.
      Riscurile utilizarii ei : devine toxica cand dozele sunt depasite.
      Vitamina B12 este necesara pentru producerea carbohidratilor, a proteinelor si a unor aminoacizi si grasimi.
      Semne ale lipsei de vitamina B12: anemie.
      Efectele vitaminei B12:
antianemica, favorizeaza echilibrul nervos
      Vitamina B12 se gaseste in: peste, ficat, galbenus de ou, crustacee, produse lactate.
      Vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina care da tarie oaselor, cartilagiilor, muchilor si vaselor de sange si contribuie la buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor.
      Semne ale lipsei de vitamina C: ameteli, sangerari nazale, pierderea poftei de mancare, pilea uscata, oasele mai sensibile. Scorbutul este o boala provocata de lipsa acuta de vitamina C si este caracterizat prin anemie, caderea dintilor si sangerari sub piele.
      Efectele vitaminei C: antiinfectioasa prin excelenta.
      Vitamina C se gaseste in: citrice, legume, salate, ficat. broccoli, rosii, cartofi, ardei dulce; spanac.
      Riscurile utilizarii: doze prea mari pot provoca diaree.
      Vitamina D este esentiala in formarea si mentinerea in buna stare a oaselor si dintilor. Ajuta si la buna functionare a sistemului nervos si a celui muscular.
      Semne ale lipsei de Vitamina D: lipsa ei acuta din nutritie duce la schimbari la nivelul oaselor.
      Efectele vitaminei D: permite fixarea calciului la nivelul oaselor.
      Vitamina D se gaseste in :grasimi animale, lactate, margarina, oua si unt, lumina soarelui.
      Riscurile utilizarii: doze prea mari pot sa antreneze probleme cardiace
      Vitamina E protejaza grasimile si vitamina A aflate in organism. Ca antioxidant, stabilizeza membranele celulelor.
      Semne ale lipsei de vitamina E: anemia la copii si vatamarea nervilor la adulti.
      Efectele vitaminei E: faciliteaza schimburile dintre celulele cerebrale., mentine pielea supla, intarzie aparitia petelor de varsta si a alunitelor, prelungeste viata globulelor rosii.
      Vitamina E se gaseste in: uleiurile vegetale
      Vitamina K : functia de baza a acestei vitamine este de a coagula sangele.
      Semne ale lipsei vitaminei K: Lipsa de vitamina K se intalneste foarte rar. Dar unele medicamante care afecteaza aborbtia vitaminei K pot duce la o proasta coagulare a sangelui.
      Efectele vitaminei K: indispensabila pentru coagularea sangelui.
      Vitamina K se gaseste in :spanac, varza, cartofi, capsuni, rosii, ficat, carne, Lumina soarelui, margarina, lapte, oua si unt.
      Riscurile utilizarii: in doze prea mari, poate sa impiedice dezvoltarea creierului la copii si sa provoace anemie adultilor.

Un comentariu:

  1. Eu inteleg copy/paste dar macar fa asezarea in pagina asa cum trebuie. Ai pastrat greselile mele.
    Chiar nu ai fost curios de cum arata articolul asta?
    http://confortmarket.ro/articole/rolul-vitaminelor-in-viata-de-zi-cu-zi----36

    RăspundețiȘtergere