marți, 28 februarie 2012

Pentagon

Pentagon, Washington D.C.

 

 

Pentagonul, sediul central al Departamentului (ministerului) Apărării, este una dintre cele mai mari clădiri de birouri din lume. Este de două ori mai mare decât Merchandise Mart din Chicago și are o suprafață folosibilă de trei ori mai mare decât cea a Empire State Building din New York. Capitoliul Național (the National Capitol) ar încăpea în oricare dintre cele cinci secțiuni ale clădirii. Există puțini americani care să nu știe de Pentagon. Dintre aceștia, mulți urmăresc știrile despre proiectele de apărare inițiate în această clădire.
În fapt, Pentagonul este un oraș în sine. Aproximativ 23.000 de angajați, cadre militare și civili, contribuie la planificare și execuția planurilor de apărare a SUA. Aceștia vin zilnic din Washington, D.C. și din suburbiile orașului, folosind cei peste 45 km de drumuri de acces, încorporând benzi expres pentru autobuze și unul dintre cele mai noi sisteme de metrou din țară. Anagjații parchează zilnic 8.770 de mașini în 16 parcări răspândite printre cei 200 de ari de gazon; folosesc 131 de rânduri de scări și 19 scări rulante pentru a ajunge la birouri care ocupă 338.879 de metri pătrați. În interiorul clădirii, angajații au la dispoziție 4.200 de ceasuri, beau apă din 691 de cișmele, folosesc 284 de toalete, consumă 4.500 de căni de cafea și 6.800 de băuturi răcoritoare servite de personalul de 230 de oameni de la un restaurant, două cantine și șapte baruri, înclusiv unul în aer liber. Serviciile tip restaurant sunt contractate de către Pentagon cu o companie privată, civilă.
Cei 165.000 km de cablu telefonic conectează zilnic peste 200.000 de apeluri telefonice. Oficiul poștal militar procesează lunar 1.200.000 de articole de corespondență. O varietate de biblioteci deservesc munca și activitatea de cercetare a personalului. Doar una dintre ele, Biblioteca Armatei, oferă 300.000 de publicații și 1.700 de periodice în diferite limbi de circulație.
Chiar și fără ocupanți, mobilier și decorații, edificiul rămâne o structură extraordinară. Construită în primii ani ai celui de-al doilea război mondial, Pentagonul este considerat în continuare ca fiind una dintre cele mai eficiente clădiri cu birouri din lume. În pofida celor aproape 29 km de coridoare, deplasarea între oricare două puncte din clădire nu necesită niciodată mai mult de șapte minute.
Înainte de construcție, actuala locație a Pentagonului era acoperită de mlaștini și gropi de gunoi. La fundația clădirii s-au folosit 5,5 milioane de metri cubi de pământ și 41.492 prefabricate de beton. În plus, 680.000 de tone de nisip și pietriș, dragate din râul Potomac, aflat în apropiere, au fost transformate în 435.000 de metri cubi de beton și folosite la crearea formei actuale a Pentagonului. Edificiul a fost ridicat cu costuri de circa 83 de milioane de dolari, construcția realizându-se în timp record, în mai puțin de 16 luni, fiind terminată pe 15 ianuarie 1943. Astfel au fost integrate 17 dintre fostele clădiri ale Ministerului de Război, permițând recuperarea investiției în decursul următorilor șapte ani.



Pentagonul recunoaste ca hackerii au furat 24.000 de fisiere

 

 

Pentagonul a admis ca a suferit un atac cibernetic major in luna martie, cand peste 24.000 de fisiere au fost furate de hackeri.

Adjunctul Secretarului Apararii, William Lynn, a subliniat ca fisierele furate faceau parte din "cele mai sensibile sisteme", relateaza Washington Post.

Atacul informatic din luna martie a fost unul dintre cele mai mari din istoria Statelor Unite.

Oficialii de la Pentagon au declarat, anterior, ca atacul hackerilor ar fi fost orchestrat de "un Guvern strain". "Ne cam dam seama cine ne-a atacat", a declarat acum William Lynn.

Cele mai multe informatii din cele pe care le-au furat atacatorii din martie erau obisnuite, cum ar fi date despre piesele de schimb pentru tancuri, avioane ori submarine.

"O parte din datele sustrase insa contin informatii sensibile, referindu-se la constructia avioanelor, tehnologii de monitorizare, sisteme de comunicatii prin satelit, protocoale ale retelelor de securitate", a mai spus Lynn.

Acesta a adaugat ca Pentagonul si-a pus la punct o noua strategie pentru intarirea capacitatilor cibernetice si contracararea amenintarilor venite din partea hackerilor. mai mult




Pentagonul atentioneaza hackerii: O racheta poate ateriza in semineul vostru!

 

 Ultimele atacuri cibernetice asupra companiei Lockheed Martin au produs ingrijorare la Pentagon. Acesta a avertizat hackerii ca atacurile informatice pot fi interpretate ca declaratii de razboi si ca Pentagonul poate reactiona prin forta militara.

Aceasta constatare poate deschide pentru prima data drumul spre folosirea fortei militare traditionale, informeaza FoxNews.

Prima strategie impotriva atacurilor cibernetice este asteptata sa devina publica luna viitoare. Aceasta reprezenta o incercare de a se confrunta cu o lume in schimbare, in care hackerii ar putea constitui o amenintare impotriva reactoarelor nucleare, a submarinelor sau a conductelor de petrol americane, ostila fortelor armate ale tarii.

Pentagonul intentioneaza ca planul sau sa fie un avertisment pentru potentialii adversari, care pot ataca Statele Unite prin atacuri cibernetice. "Daca reteaua noastra de comanda cade, este posibil sa trimitem o racheta in semineul vostru", a declarat un oficial militar.

Recentele atacuri asupra sistemelor proprii ale Pentagonului, precum si sabotarea programului nuclear al Iranului, prin intermediul virusului Stuxnet, au urgentat eforturile Statelor Unite de a dezvolta o strategie impotriva atacurilor cibernetice.

Un moment cheie a avut loc in 2008, cand cel putin un sistem informatic militar a fost penetrat. In acest weekend, Lockheed Martin, o companie militara majora, a recunoscut ca a fost victima unui atac informatic.

Daca un atac cibernetic produce... mai mult

 

 

Lockheed Martin, tinta unui atac informatic

 

 

Producatorul aeronautic american Lockheed Martin a fost tinta unui atatc cibernetic in urma cu o saptamana, compania reusind sa-si pastreze in siguranta secretele militare.

Oficialii ministerului Apararii sustin ca impactul atacului cibernetic asupra celei mai mari companii producatoare de armament din SUA este minor pentru Pentagon, informeaza Fox News.

"Impactul este minor si nu ne asteptam la efecte adverse", a declarat locotenent-colonelul April Cunningham.

Intr-un comunicat al Lockheed Martin, dat publicitatii cu cateva ore in urma, se mentioneaza ca echipa sa de securitate a detectat rapid amenintarea, asigurandu-se ca niciunul dintre programele sale nu a fost compromis. mai mult




Un atac informatic poate distruge SUA in 15 minute

 

 Statele Unite trebuie sa se pregateasca pentru un atac informatic de amploare, care ar putea provoca morti si distrugere in toata tara in mai putin de 15 minute, a avertizat fostul sef al serviciilor americane antiterorism Richard Clarke.

Clarke a avertizat ca lipsa de pregatire a Americii pentru un atac terorist informatic poate duce la un "Pearl Harbour electronic", informeaza The Telegraph.

In avertismentul sau, Clarke a prezentat un scenariu apocaliptic, in care problemele incep de la prabusirea uneia dintre retelele Pentagonului. La scurt timp dupa aceea, companiile care asigura accesul la internet nu mai functioneaza, iar incendii si explozii au loc la rafinarii mari din Philadelphia si Houston. Defectiunile la uzinele chimice provoaca nori letali de clor.

Controlorii de trafic aerian anunta mai multe coliziuni in aer, iar garnituri de metrou se ciocnesc la New York, Washington si Los Angeles. In peste 150 de orase se intrerupe alimentarea cu curent electric.

Zeci de mii de americani mor intr-un atac comparabil cu detonarea unei bombe nucleare, in mai putin de 15 minute si fara ca vreun terorist sau soldat strain sa intre pe teritoriul tarii, scrie Clarke in cartea sa, "Razboiul informatic: Urmatoarea amenintare la adresa securitatii nationale".

Atacurile al Qaida, prezise de Clarke?

Iar Clarke a mai avut dreptate si in alte cazuri. Ca sef al serviciilor antiterorism in timpul presedintiei lui Bill Clinton si apoi a lui George Bush, el a avertizat... mai mult

 

Coreea de Sud a fost atacata simultan de hackeri din 16 tari 

Site-urile Casei Albe si Pentagonului au vost victime ale unor atacuri coordonate pe Internet, au declarat experti in securitate.

Ministerul Securitatii Interne a confirmat ca mai multe site-uri oficiale au fost atacate, dar nu le-a identificat, informeaza AFP.

Acest tip de atac consta in paralizarea unui site prin saturarea conexiunilor pornind de la calculatoare infectate cu programe rau intentionate.

Johannes Ullrich, seful informatic al unui organism specializat in securitate informatica, SANS Internet Storm Center, a declarat ca a fost un atac masiv, dar nu foarte sofisticat.

El a precizat ca singurul site serios atins a fost cel al Comisiei Federale de Comert. In afara de presedintia americana, el a citat printre site-urile vizate pe cele ale Ministerului Securitatii Interne, Ministerului Transporturilor, Administratiei aviatiei civile, Agentiei de Securitate Nationala /NSA/, Departamentului de Stat, Posta, Trezorerie si radio Voice of America.

De asemenea, a fost vizat un site ale Pentagonului, precum si un site al fortelor armate americane in Coreea de Sud. mai mult

 

 

Casa Alba si Pentagonul au fost victime ale unor atacuri pe Internet

 Site-urile Casei Albe si Pentagonului au vost victime ale unor atacuri coordonate pe Internet, au declarat experti in securitate.

Ministerul Securitatii Interne a confirmat ca mai multe site-uri oficiale au fost atacate, dar nu le-a identificat, informeaza AFP.

Acest tip de atac consta in paralizarea unui site prin saturarea conexiunilor pornind de la calculatoare infectate cu programe rau intentionate.

Johannes Ullrich, seful informatic al unui organism specializat in securitate informatica, SANS Internet Storm Center, a declarat ca a fost un atac masiv, dar nu foarte sofisticat.

El a precizat ca singurul site serios atins a fost cel al Comisiei Federale de Comert. In afara de presedintia americana, el a citat printre site-urile vizate pe cele ale Ministerului Securitatii Interne, Ministerului Transporturilor, Administratiei aviatiei civile, Agentiei de Securitate Nationala /NSA/, Departamentului de Stat, Posta, Trezorerie si radio Voice of America.

De asemenea, a fost vizat un site ale Pentagonului, precum si un site al fortelor armate americane in Coreea de Sud. mai mult

 

 

China neaga ca ar fi atacat informatic Pentagonul 

China a infirmat, marti, acuzatiile Statelor Unite potrivit carora ar fi atacat informatic Pentagonul si ar fi furat informatii din proiectul Joint Strike Fighter, cel mai costisitor program de dezvoltare de armament al Pentagonului.

Imediat dupa ce a fost facut public atacul, surse din cadrul Pentagonului au spus ca tara de origine ar fi China, insa este greu de stabilit identitatea celor care l-au intitiat, informeaza The Telegraph.

Oficiali americani sustin ca intrusii au reusit sa copieze si sa transmita mai departe date cu privire la designul si sistemul electronic, asa ca avionul construit in cadrul programului va fi mai usor de depistat si atacat, noteaza Reuters.

Cu toate acestea, spionii nu au putut accesa materialele cele mai sensibile, pastrate pe calculatoare care nu au conexiune la Internet.

Se pare ca hackerii au profitat de bresele de securitate existente in retelele catorva constructori ai avionului.

Lockheed Martin Corp este principalul contractor al proiectului. Northrop Grumman Corp si BAE Systems PLC au, de asemenea, roluri importante. Toate trei companiile au refuzat sa faca declaratii pe marginea acestui incident.

Jerusalem Post: Israelienii se antreneaza in Irak sa atace Iranul

 

 Citand surse irakiene din domeniul apararii, Jerusalem Post anunta ca avioane de lupta ale fortele aeriene israeliene (IAF) se antreneaza in spatiul aerian irakian si aterizeaza la bazele americane din aceasta tara, pregatindu-se pentru un potential atac impotriva Iranului.

Ministerul irakian al Apararii, Pentagonul si Ierusalimul au negat aceste informatii, transmite Reuters.

Jerusalem Post se referea la o baza aeriana din provincia Anbar, din apropierea orasului Haditha, controlata de armata americana. Securitatea provinciei Anbar este asigurata oficiala de armata americana, care va tranfera insa in curand controlul fortelor irakiene.

Bagdadul controleaza in prezent securitatea a noua dintre cele 18 provincii sale si, desi are o armata si o politie numeroase, fortele sale aeriene sunt inca reduse.

Purtatorul de cuvant al Ministerului irakian al Apararii a spus ca institutia nu a inregistrat prezenta niciunui avion IAF care sa se antreneze in spatiul aerian irakian.

El a adaugat, de asemenea, ca sugestiile ca Irakul nu ar fi la curent cu ceea ce se petrece in propriul sau spatiu aerian sunt false.

Dand publicitatii o dezmintire oficiala, un purtator de cuvant al armatei israeliene a spus: "Informatiile despre activitati ale fortelor aeriene israeliene in Irak sunt complet nefondate".

Si Pentagonul a dezmintit informatia. "Mi se pare de neconceput si in mod clar cineva fie este dezinformat, fie dezinformeaza intentionat", a spus purtatorul de cuvant... mai mult

 

 

Hackerii chinezi sustin ca au spart reteaua Pentagonului

 

 

 Trei hackeri chinezi se lauda ca au spart reteaua informatica a Pentagonului si au furat informatii din proprie initiativa, iar ulterior au fost platiti de Guvernul chinez.

O echipa a CNN a stabilit o intalnire cu cei trei in insula Zhoushan, la sud de Shanghai, dupa saptamani de schimburi de e-mailuri. Lucreaza dintr-un apartament nemobilat, unde au insa trei dintre cele mai performante computere disponibile in prezent.

Sunt tineri inteligenti de 20 si ceva de ani care par inofensivi. Dar sunt hackeri periculosi, care sustin ca pot avea acces la cele mai sensibile retele din lume, inclusiv cea a Pentagonului. Cel pe care il considera seful lor spune ca "intotdeauna exista o slabiciune" la retele care permite spargerea lor.

"Niciun site nu este 100% sigur. Existe site-uri cu nivel inalt de securitate, dar intotdeauna exista o slabiciune", spune Xiao Chen. Este numele pe care il foloseste pe internet si nici el, nici ceilalti doi colegi nu vor sa isi spuna numele real.

Cei trei fac parte din ceea ce expertii occidentali numesc o cybermilitie civila din China, care lanseaza atacuri asupra site-urilor guvernamentale si private din toata lumea. Daca exista un profil al hackerului, cei trei se regasesc foarte bine in el.

Tineri si slabi, cu pielea palida de la prea multe nopti petrecute in fata calculatorului. Unul este un fost operator PC in armata chineza, altul a absolvit marketingul, iar Xiao Chen este un programator autodidact.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu