miercuri, 29 februarie 2012

Cum putem sa ne luptam cu obezitatea

Ce este obezitatea si cum se ne luptăm ea?

 Obezitatea sau excesul de greutate este o afecţiune care se caracterizează prin prezenţa de excesul de grasime corporala. În acest caz, grasimea se depune peste tot: în ţesutul subcutanat din jurul rinichi, pe suprafaţa inimii, în pereţii abdomenului, pe gat, pe faţa. 

 Obezitatea este o problema grava de sanatate. În plus, persoanele supraponderale se confruntă cu dificultăţi grave psihologice. Societatea noastră este axată pe cultul de zvelteţe, subţirime. Acest lucru afectează în special femeile si adolescentii de ambele sexe.

Astăzi, mass-media sunt pline de anunţuri de diferite metode de diete de slabit de metode de tratament medical şi psihologic al obezităţii. 

 Oamenii cred în totul ce se scrie ăi fac experimente pe ei însuşi, ceea ce duce uneori la consecinţe grave. Cu toate acestea, cu obezitatea, cu excesul de greutate, este necesar de luptat în primul rând, pentru a reduce kg. dvs. suplimentare.

 

Сauze ale obezitatii

 Medicii atestă următoarele cauze ale obezitatii:
- Ereditatea.
- Boli endocrine (boli ale glandelor endocrine).
- Inactivitate fizică, sedentarismul şi excesul de grasime consumat (aport semnificativ de calorii mai multe decît se cheltue).
- Leziunile unei anumite zone a creierului.
- Unele tulburări psihice, cum ar fi bulemia.
Obezitatea nu este numai un defect estetic, ea este o boala! Simptomul comun al bolii este evident: excesul de greutate. 

 

Calculează-ţi singur greutate normala

 Eşti supraponderal?  Aceasta nu este atât de greu de a o găsi. Indicele masei corporale se poate calcula împărţind greutatea dvs. inaltimea in metri luatp la patrat.. De exemplu, atunci când aveţi o înălţime de 170 cm şi 65kg, indexul masei corporale este : 65:2,89 = 22.49.
Un indice de greutate corporala în limitele de la 20 – 25, indica o greutate normala a corpului, de la 25 la 30 - un exces uşoar a normei. Indicele mai mare de 30 vorbeşte despre obezitate.
Atunci când o persoană are un IMC între 30 şi 34,9 obezitatea este de gradul I.
Atunci când IMC este 35-39,9 – obezitatea e deja de gradul II: excesului de greutate corporala este de 30-40%.
În cazul în care IMC este de 40%, există o obezitate pronunţată de gradul III. În gradul III greutatea corporală depăşeşte greutatea normala cu 50-99%,iar în gradul IV de obezitate – masa corporală depăşişte 100% sau mai mult.

În obezitate, în sânge, pentru o lungă perioadă de timp se menţine un nivel ridicat de grăsimi, care are au o acţiune distructivă asupra sistemului nervos central, ducând în cele din urmă la o perturbare gravă a metabolismului grasimilor in organism.
Se afectaează în special sistemul cardiovascular, ceea ce cauzeaza formarea colesterolului metabolic şi a modificărilor aterosclerotice ale arterelor, aortei si a coronarienelor. 

 Cu cît aveţi mai multa grasime, cu atît mai mult sufera inima. Ea reduce furnizarea de oxigen în ţesuturi, tulbură respiraţiea, şi incep sa sufere plamanii. În plus, persoanele cu obezitate de multe ori sufera de hipertensiune arterială, angină pectorală, infarct miocardic şi hemoragie în creier. Având în vedere depunerea de grăsime în cavitatea abdominală ea este depusă preponderent pe intestine, care, suferă la rândul lor, şi duce la perturbari în tractulu gastro-intestinal.
În caz de obezitate omul adevene neatent, distras, el este constant afectat de slăbiciune, somnolenţă, instabilitate emoţională, iritabilitate, ameţeli şi dureri de cap.

În general, se crede că femeile după 40 ani sunt cel mai frecvent afectate de obezitate, dar cît de des vedem şi bărbaţi obezi cu o burtică amuzantă; căreia i se spune”de bere”?

 

Tratamentul obezităţii

 Tratamentul obezităţii, nu se poate face fara o dieta. Dar, e dificil de a o alege singuri. Avem nevoie de un profesionist cu experienţă.
De asemenea, trebuie să mărim treptat activitatea fizică. O abordare integrală pentru tratarea obezităţii include următoarele metode:
1. Selectarea individuală a produselor mîncate, luând în considerare vârsta, greutatea, gusturile, şi de resursele materiale a familiei şi de tradiţiile naţional. E periculos de a face post sau de a respecta diete drastice., cu o limitare marcată. Pacientul este învăţat elementele de bază ale auto-monitorizare a sănătăţii lor şi de comportament alimentar. Doar un specialist vă poate ajuta sa incepi sa mananci echilibrat.
2.Programul de activitate fizica, trebue să fie ajustată în funcţie de stilul de viata şi particularităţile personale ale pacientului.
3.Tratamentul special al bolilor endocrine identificate ne cesită ajutorul medicului specialist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu